måndag 26 december 2011

Dekantera kontra lufta vin

Det är många åsikter om vad dekantera är. Wikipedia säger att dekantera är att avtappa en vätska ur ett kärl så att bottensatsen inte följer med. Woxikon säger att det betyder tappa, sila från dräggen, skilja från dräggen, skilja från bottensatsen. Andra säger att dekantera är lika med att lufta vinet.. Jag har hört att tekniken dekantera använder man för att särskilja vinet från bottensatsen. Detta gör man genom att man försiktigt häller vinet över till en karaff och ställer ett ljus under flaskhalsen så man ser när bottensatsen är på väg att hällas över.

Att lufta vinet kan man göra på flera sätt, antingen häller man över det i en karaff för att vinet ska få möta luften på vägen ur flaskan. Sen låter man det stå en tid beroende på vin. Somliga smaker kommer fram efter några timmar... Vill man snabblufta vin kan man hälla upp det i ett glas och snurra eller hälla från glas till glas. Huvudsaken är att vinet kommer i kontakt med luft! Genom att bara öppna korken och ha kvar vinet i flaskan kommer det ta EVIGHETER att lufta vinet, flera dagar. Allt vin måste alltså möta luft för att luftas.

Så om någon säger att de har "dekanterat vinet" innebär inte det att det har luftats, utan det har bytt kärl för att inte bottensatsen ska ligga kvar i vinet och påverka dess smak eller se allmänt otrevligt ut. Ofta gäller det att man dekanterar äldre viner då det oftast inte är någon idé att dekantera yngre viner då själva kristalliseringen inte pågått tillräckligt länge. DÄREMOT är det stor vits att LUFTA yngre viner, både röda och vita då de många gånger är lite slutna och sträva. De äldre, inte alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar